Na testu: Samsung Galaxy S24 FE recenzija – Najisplatljivija kupovina telefona

s24-fe-recenzija
s24-fe-recenzija

Samsungovi FE modeli su još od 20 FE telefona uvek bili dobra kupovina. Imali su sve ključne osobine poput telephoto objektiva ili dobrog ekrana, uz neke male kompromise koje većina korisnika nije ni primećivala.

A tako bi trebalo da bude i kod modela Galaxy S24 FE.

Što se tiče dizajna, telefon izgleda – bukvalno kao i svi ostali Samsung uređaji – od A55 do S24 Plus. Izgleda isto i kao iPhone 16 Pro Max sa kojim deli i skoro pa identične dimenzije. I to je verovatno i poenta. Telefon stiže u četiri boje a do nas je došla ova plava. Sve ostale su takođe pastelne osim crne. Lajsna je metalna, leđa staklena i telefon deluje minimalistički i vrlo kvalitetno uređano, kao što se i očekuje od Samsunga. Zbog nešto šireg i debljeg kućišta, korišćenje jednom rukom neće biti baš sasvim jednostavno. Na staklu pozadi će se videti otisci a metalna lajsna ume da bude klizava, što sve ukazuje na poželjno korišćenje futrole, koja nažalost, kao ni punjač ne stiže u kompletu.

Galaxy S24 FE ima Gorilla Glass Victus Plus staklo. Što se tiče izdržljivosti telefon ima IP68 ocenu i može da preživi potapanje u vodu do 1,5 metara i 30 minuta.

U ruci, FE je u odnosu na S24 sa 213 grama teži i deblji i to se nekako i oseća i deluje pomalo glomazno.

Ekran

Sa prednje strane je AMOLED ekran dijagonale 6.7 inča i nešto većeg okvira oko njega, pogotovo sa donje strane. Rezolucija je 1080×2340 piksela a osvežavanje do 120 Hz, uz 1900 nita svetla. Iako ekran neće pružiti nivo oštrine kao onaj na modelu S24 subjektivan utisak je bio vrlo dobar i zapravo prevazilazi karakteristike na papiru. I to je ono što Samsung baš dobro radi – sve će u praksi biti bolje nego što može da se zaključi na osnovu suvih brojki. Boje su prirodne i jarke, slika precizno čista a čak i osvetljaj dovoljno dobar da telefon koristite napolju. Sve to je više nego dovoljno za prosečnog korisnika srednje klase telefona – video snimci su bili živopisni i glatki, a tekst veoma čitljiv i kontrastan. Razlika u odnosu na S24 Plus je skoro pa neprimetna i ekrani na aktuelnim Samsung modelima su zaista fantastični, čak i na jeftinijim modelima. Samsung je telefon opremio i zaštitom očiju uz umanjeno plavo svetlo za noćnu upotrebu, a omogućen je i Alswasy on. Tu je i Samsungov Edge panel sa prečicama.

Kamera

Mnogim korisnicima u ovom segmentu je kvalitet kamere najvažnija stavka i S24 FE pruža skoro sve kao i skuplji modeli. Najveća promena u odnosu na S24 je senzor telephoto zuma. Ovde je optičko povećanje 3X uz rezoluciju od 8 MP, dok je kod modela S24 rezolucija ove kamere 10 MP. Što i nije neka velika razlika i zapravo je važnije kvalitetno sočivo koje pruža trostruko povećanje i žižnu daljinu od 75mm, što nije malo.

Glavna kamera je od 50 megapiksela a tu je i ultraširoka od 12MP.

Kamere su nas odmah prijatno iznenadile i već posle par snimaka je bilo jasno da S24 FE na tom planu neće razočarati.

Kvalitet snimaka je vrlo ujednačen, odličnih, prirodnih boja, vrlo dosledan i iz svake situacije će izvući maksimum. Kada je mračno, biće više šuma zbog više ISO osetljivosti, ali će i tada snimci biti prirodni, oštri i vrlo lepih boja. Sve veoma podseća na kameru sa iPhone telefona i skoro da je identična kao kod skupljeg S24. Čak i snimci uz minimalno svetla će zadržati taj realističan utisak.

Selfie kamera je korektna, a ultraširoka je po danu i napolju za šta je pre svega i napravljena pružala solidne rezultate.

Sve u svemu, malo šta se može zameriti kameri, a moćan telephoto objektiv joj povećava upotrebnu vrednost i to značajno.

Video snimci takođe izgledaju odlično. Podržano je čak i snimanje u 8K sa 30 fps, što nije malo.

Aplikacija kamere je karakteristični Samsungov minimalizam sa svega tri režima u glavnom meniju i još nekoliko dodatnih u pozadini.

Nema ovde nekih dodatnih filtera, zabavnih opcija i raznih mogućnosti za brzo kreiranje contenta za društvene mreže i to bi moglo da demotiviše mlađe kupce.

Ipak, dobar deo toga će moći da se nadoknadi novitetima na planu veštačke inteligencije.

AI

Tu je pregršt opcija za manipulaciju fotografija uz generativni AI. Nama se najviše dopada Sketch to Image opcija docrtavanja različitih elemenata u kadrove. Odlično je rešeno i manipulisanje stvarima poput brisanja ili pomeranja objekata u kadru opcijom Photo Assist. I sve ovo radi slično kao Google Magic Editor. Samsung je ipak čini nam se najdalje dogurao u odnosu na ostatak brendova po tom pitanju. Sve je zabavno i brzo, ali ćete ipak morati da malo eksperimentišete za najbolje rezultate. Ponekada će sve delovati amaterski, ali ako ubodete pravu stvar biće na nivou profesionalnih obrada. Možete da kreirate i vaše crtane avatare kao i na drugim Samsung modelima.

Sve ovakve foto sadržaje koje dobijete telefon će označiti watermarkom, kako bi svima bilo jasno da je u pitanju montaža nastala uz pomoć veštačke inteligencije. Naravno podržan je Circle to Search, ali ova opcija je već stigla i na druge Android uređaje. Od zanimljivih dodataka ističemo i mogućnost prepričanja dužih tekstova u okviru Samsungovog browsera i to radi dosta efikasno čak i na srpskom. Ali, nažalost, prevodilac glasa ne podržava naš jezik. Takođe, u okviru foto editora imate opciju prepoznavanja teksta i njegovog kopiranja u tom obliku, što može da dube korisno.

Ipak, neke AI opcije i aplikacije su poprilično zakopane duboko u sistemu menija i podešavanjima pa ćete recimo morati da malo istražite kako biste ih aktivirali.

OS, čipset, baterija…

Sve pokreće Android 14 uz One UI 6.1, koji radi vrlo brzo, vrlo stabilno iako je ponekada nedovoljno intuitivan i previše kompleksan za neke osnovne operacije. Neka podešavanja mogu da izgledaju komplikovano ili teška za praćenje.

S24 FE stiže sa Exynos 2400e čipsetom, koji je nešto slabiji u odnosu na onaj kod modela S24.

U normalnoj svakodnevnoj upotrebi sve će raditi sasvim brzo, bez štucanja ili bilo kakvih problema. Čak su i igre radile sa maksimalnim podešavanjima. Telefon ima i Samsungov Vapor Chamber za hlađenje a ceo telefon je ostao poprilično svež i uz teže zadatke a uz to i dosta stabilnih performansi.

Inače, tu je 8GB RAM i svega 128 GB memorije, što je ispod modernih standarda ali Samsung je morao negde da uštedi i napravi razliku u odnosu na skuplji model.

Ipak, i to je dovojlno da dobijete super lagodno korisničko iskustvo, čak i ako koristite aplikacije koje zahtevaju više resursa.

Jedino što nam se čini je da će učitavanje nekih zahtevnijih aplikacija ovde potrajati nešto duže nego kod Samsungovih flagship modela.

Baterija pruža skromnih 4.700 mAh, ali je i čipset nešto štedljiviji pa se to na kraju svodi na jedan dan korišćenja. Ne previše agresivnog, zato što smo uspeli da izvučemo oko 5 sati neprekidnog rada.

Podržano je punjenje od svega 25W, što je na nivou od pre desetak godina, ali Samsung se drži svoje filozofije i to je tako kako je. U praksi, za punjenje baterije do 100 posto trebaće vam oko sat i po i čini mi se da je Samsung i ovde pravio male kompromise i da je kao i kod prethodnika FE serije baterija lošija nego kod flagship modela.

Omogućeno je bežično punjenje brzinom od 15W a možete telefon iskoristiti i za punjenje drugih uređaja.

Galaxy S24 FE je svakako odlična i nešto jeftinija alternativa modelu S24 i to uz odličan ekran i sjajnu kameru ali nešto sporiji procesor i punjenje uz podjednako vrhunsko korisničko iskustvo koje nudi Samsung. Kada tome dodamo i 7 godina softverskih unapređenja, sve to odaje veoma dobar utisak.

Cena modela Galaxy S24 FE je u Srbiji 87,999 dinara i već je dostupan.

bitsyu