Koje su najgore aplikacije za internet protok?

aplikacije-internet-potrosnja
aplikacije-internet-potrosnja

Koje su najgore aplikacije za internet protok? Neke aplikacije troše manje, neke više, a neke će bukvalno usisati sve što imate u okviru paketa sa mobilnim operaterom.

Takođe, neke aplikacije će trošiti data protok čak i kada ih ne koristite.

Kompanija Holafly je uradila istraživanje koje otkriva koje aplikacija koriste najviše internet protoka mobilne mreže. Koristili su My Data Manager aplikaciju kao i iPhone 15 Pro Max i Xiaomi 9 telefone, odnosno i iOS i Android platforme. Tokom testa su koristili isti softver za nadzor mreže i blokirali sve druge programe i Wi-Fi vezu. Na kraju su samo izračunali mrežni saobraćaj tokom 5 minuta prosečnog korišćenja.

Ukratko, Youtube troši najviše protoka, pa ćete u proseku za 5 minuta gledanja videa iskoristiti čak 193 MB. Od društvenih mreža, najviše troši Snapchat odnosno 101 MB za pet minuta. Što se tiče Browsera Safari je lošiji od Chrome i za 5 minuta surfovanja potrošićete 56 MB.

Evo šta bi još trebalo da znate.

Strimovanje videa je naravno najproblematičnije i najbrže ćete tako potrošiti najviše megabajta. Youtube je najzahtevniji a sledi Disney+. Max i Netflix streaming servi su nešto efikasniji pa će za 5 minuta potrošiti 85 odnosno 53 MB. Spotify će skinuti svega 7MB za 5 minuta slušanja muzike. YouTube je posebno zahtevan zato što unapred preuzima video zapis, čak i kada video nije kliknut. Aplikacija će započeti preuzimanje unapred kako bi se postiglo glatko korisničko iskustvo, ali to stvara velik mrežni saobraćaj. Inače tolike razlike između različitih video i streaming aplikacija su pre svega zbog različitog procesiranja video fajlova, odnosno kvaliteta videa.

Što se tiče društvenih mreža, Snapchat će automatski skidati sadržaj prijatelja u pozadini što će spržiti u proseku preko 100MB za pet minuta. Pinterest troši 85MB, TikTok 70MB, Instagram 69, a Facebook 65MB.

Trebalo bi napomenuti da će Google Mape za 5 minuta potrošiti 87 MB tokom tipičnog korišćenja, što može da bude veoma problematično i još gore veoma skupo tokom putovanja. Zato obavezno korisitite offline mape koje možete unapred da skinete dok ste na WiFi.

Otkriveno je i da Apple browser na iPhone uređajima nije baš efikasan pa će skinuti 56 MB za 5 minuta nasuprot Gooogle Chrome koji će za isto vreme potrošiti svega 24MB. Opera je još bolja sa svega 16 MB koja nudi čak i režim za smanjivate data protoka.

A kako da smanjite potrošnju data protoka?

Postoji nekoliko trikova:

– Izbegavajte strimovanje videa i posebno HD video kvaliteta.
– Muziku i podkaste skinite dok ste okačeni na WiFi
– I na kraju ako baš želite da smanjite korišćenje protoka isključite automatsku sinhroniaciju aplikacija.

bitsyu