Čarobnjak iz Kremlja u izdanju Booke

03 Carobnjak iz Kremlja - naslovna web
03 Carobnjak iz Kremlja - naslovna web

Izdavačka kuća Booka u septembru je objavila roman „Čarobnjak iz Kremlja“ Đulijana da Empolija, moćnu knjigu o Rusiji, političkim igrama, intrigama i moći.

U svom debitantskom romanu, Da Empoli donosi navodno insajdersku priču o usponu Vladimira Putina od državnog činovnika do jednog od najmoćnijih ljudi na svetu.

Glavni protagonista romana je zagonetni Vadim Baranov, poznat kao „čarobnjak iz Kremlja“, koji je od pozorišnog režisera i producenta rijaliti programa postao siva eminencija Putinovog režima. Svoju priču ispričaće naratoru knjige jedne noći u svojoj rezidenciji, nekoliko godina nakon što se povukao iz politike.

Priča nas vodi u srce ruske vlasti, gde ulizice i oligarsi konstantno ratuju i gde Baranov, glavni spin doktor režima, čitavu državu pretvara u politički teatar u kome ne postoji nijedna druga stvarnost do one koja je po volji najmoćnijeg čoveka.

Ciničan, introspektivan i oštrouman, Baranov otkriva kako se manipuliše činjenicama i režira nova stvarnost, kako se gradi nacionalni mit, kako lako se uništavaju nečija reputacija i život…

„Čarobnjak iz Kremlja“ je politički triler sa osvetoljubivim likovima sklonim prevarama i zločinima, uzbudljiv roman koji otvara pitanja morala, istine i integriteta.

Roman je inspirisan stvarnim likovima i događajima – lik Baranova se temelji na dugogodišnjem Putinovom savetniku, Vladislavu Surkovu, a pominju se i Prigožin, Berezovski, Gari Kasparov i drugi. Prateći dolazak Putina na vlast, Da Empoli opisuje i narandžastu revoluciju u Ukrajini, rat u Čečeniji, Olimpijske igre u Sočiju i invaziju na Ukrajinu.

Debitantski roman Da Empolija je ovenčan Velikom nagradom za roman Francuske akademije 2022. i bio je u najužem izboru za Gonkurovu nagradu.

Po romanu će se snimiti film, čiji je koscenarista francuski pisac Emanuel Karer, a u njemu će glumiti britanski glumac Džud Lou.

List Fajnenšl tajms (The Financial Times) ocenjuje da je reč o „fascinantnom romanu koji nudi uvid u hladnokrvnu, bezosećajnu moć“, dok francuski pisac Frederik Begbede ističe da je u pitanju „page-turner koji jednostavnim pisanjem i zavodljivim stilom neviđeno realistički opisuje kulise ruske vlasti poslednjih dvadeset godina.“

„Zadivljujuća, izvanredna priča o lukavstvu i manipulaciji… Činjenica da je fikcija utemeljena u stvarnosti doprinosi jezi koja vas prati i nakon što knjigu pročitate“, piše Gardijan (The Guardian) u svojoj recenziji.

Đulijano da Empoli je esejista, pisac i politički analitičar italijansko-švajcarskog porekla. Rođen je u Francuskoj 1973, završio je pravo na Univerzitetu Sapijenca u Rimu, a potom i Pariski institut političkih nauka. U bogatoj karijeri bio je zamenik gradonačelnika Firence zadužen za kulturu, politički savetnik italijanskog premijera, član odbora Venecijanskog bijenala i savetnik italijanskog ministra kulture. Kolumnista je mnogih italijanskih novina i autor brojnih stručnih knjiga.

„Čarobnjak iz Kremlja“ je njegov debitantski roman, zadivljujuće delo političke fikcije koje se čita kao triler. Preveden je na više od trideset jezika, a samo u Francuskoj prodat je u više od pola miliona primeraka.

bitsyu