Test: Xiaomi 14T – Telefon sa vrhunskom kamerom i pristojnom cenom

xiaomi-14t-telefon-test
xiaomi-14t-telefon-test

Xiaomi T serija je veoma popularna kod kupaca, pogotovo na naših prostorima, što ni ne čudi zato ovi modeli donose moćne karakteristike uz vrlo malo kompromisa, ali i mnogo nižu cenu u odnosu na flagship telefone.

Sada je stigao Xiaomi 14T i evo naših utisaka posle nekoliko dana testiranja telefona.

U pakovanju ove godine stiže sam telefon, kvalitetna maska u prepoznatljivoj sivoj boji koju Xiaomi već neko vreme koristi. Tu je naravno USB kabl, a na ekranu je zalepljena folija. Nažalost, punjača nema i na to ćemo morati da se naviknemo, zato što su sada već skoro svi proizvođači u pakovanjima za evropsko tržište izbacili adaptere.

Sam telefon podseća na Xiaomi 14, iako je nešto veći.

Dizajn je čist minimalizam, sa tankim kućištem zaobljenih ćoškova i masom od 195 grama koje vrlo lepo stoji u ruci. Debljina telefona je 7.8 mm i deluje vrlo čvrsto.

Kućište je otporno na vodu i prašinu uz IP68 sertifikat što je u skladu sa najvišim standardima danas, a to u praksi znači da telefon može da se potopi do 30 minuta na metar i po dubine.

Ekran je dijagonale 6.67 inča i u pitanju je AMOLED osvežavanja do visokih 144Hz. Rezolucija ekrana je 2712 X 1220 tačaka što daje 446 piksela po inču i pružao je izuzetnu oštrinu i čitljivost koja može da se uporedi sa ekranom na Xiaomi 14 ili čak 14 Ultra. Osvetljaj je do maksimalnih 4.000 nita i zaista ekran je bio dovoljno svetao, toplih, jakih boja uz odličan kontrast u svim uslovima i sa svim aplikacijama. Podržan je Dolby Vision kao i pravi Always ON bez ograničenja po pitanju dužine. Xiaomi je čak obezbedio i TUV sertifikate kao potvrdu da će ekran biti dobar za vaše oči ili biološki ritam, odnosno da neće uticati negativno na cikluse spavanja.

Xiaomi navodi i da će uz pomoć veštačke inteligencije telefon prilagođavati osvetljaj ali i temperaturu boja u zavisnosti od okruženja.

Podržan je stereo zvuk i to vrlo dobar i glasan. Naravno, ne možete očekivati previše basa ali reprodukcija je sasvim pristojna. Iako je gornji zvučnik hibridni, odnosno koristi se i kao slušalica, oba kanala su bila ujednčena za muziku, igre ili filmove, koje će biti sasvim prijatno gledati u ovoj kombinaciji ekrana i zvučnika.

Sa gornje strane je i maleni IR predajnik pa uz prateću aplikaciju telefon može da se koristi i kao univerzalni daljinski upravljač.

Xiaomi 14T kamera

Xiaomi navodi da je ovaj model posebno prilagođen entuzijastima za fotografiju, odnosno naprednim korisnicima koji ipak ne žele da potroše hiljade evra na najbolje modele, ali traže visok kvalitet snimaka. Takođe 14T bi trebalo da je posebno prilagođen snimanju noćnih kadrova.

I ako pažljivo pogledate deo sa kamerama videćete diskretno ugraviran Leica logo između tri objektiva. A to znači da je Xiaomi i na ovom telefonu po pitanju kamere radio sa čuvenim nemačkim ekspertima za fotografiju i uticaj na krajnji rezultat je i ovde, kao i kod modela Xiaomi 14 Ultra očigledan.

Tri su objektiva i to glavna kamera od 50 megapiksela sa objektvom od 23mm i otvorom blende f1.7. Ovde je Sony IMX906 senzor. Pored toga tu je i ultraširoki objektiv od 12 megapiksela i telephoto od 50mm, što daje optičko povećanje od oko 2 puta.

U aplikaciji kamere imate 4 opcije povećavanja: 0.6 puta, 1, 2 i 4. Zanimljivo je da ovih 4 puta dobijate uz dodatni digitalni krop, što ukazuje da je Xiaomi bio toliko siguran u kvalitet i pored dodatnog digitalnog zuma.

Aplikacija je standardna Xiaomi a pored uobičajenih režima tu je pro mod za fotografije, filmski režim kao i neke napredne funkcije poput snimanja uz dugu ekspoziciju, noćnih kadrova ili uz visoku rezoluciju. Nema opcije za snimanje meseca, koja je na seriji 14 pružala baš atraktivne kadrove, što verovatno znači da kamere ipak ne mogu da prate baš do kraja skuplje 14 i 14 ultra modele.

Aplikacija radi brzo i lako ćete ispucati seriju fotografijama za manje od sekunde.

Što se tiče kvaliteta snimaka, Leica uticaj na njihov izgled je odmah uočljiv. A to znači da će većina kadrova biti nešto tamnija, sa veoma izraženim kontrastom i tamnijim punijim bojama. Aparat se neće “plašiti” da čitave delove kadra zacrni, ako su oni i u prirodi tamni. I upravo taj pristup kod modela Xiaomi 14 i 14 Ultra pruža izuzetno atraktivne snimke, a tako je i ovde. Možda će to ponekom neiskunijem korisniku delovati drugačije, ali će ipak čak i oni bez fotografskoj iskustva primetiti da su snimci veoma atraktivni. Pored izraženog kontrasta, Leica snimci daju i duboke i pune boje, a možete da birate između Leica Authentic i Leica Vibrant režima. Razlike su male, ali će vibrant dodatno istaći boje. Nama se više dopadao Authentic zato što je realniji. Pored toga, tu su i dodatni režimi i svi su inspirisani Leica kamerama, a posebnu pažnju je potrebno dati i crno belim kadrovima koji su fantastični pogotovo uz slabije svetlo. Snimci nisu toliko oštri kao kod modela matične serije 14, ali to se vidi samo na većim ekranima. Takođe, dinamika će biti nešto slabija, ali sve su to nijanse. Sa druge strane, većina kadrova će izgledati vrlo slično kao kod modela Xiaomi 14 ultra, pogotovo po pitanju tumačenja svetla u kadru i Leica i Xiaomi su tu odradili vrhunski posao. Zbog manjeg senzora i objektiva vidi se da je kamera inferiornija u odnosu na Xiaomi 14 Ultra, ali on je više nego duplo skuplji i ovo je svakako među najboljem što može da se dobije u ovom cenovnom segmentu.

Takođe ova kamera je jedna od najboljih u noćnim uslovima koje smo videli, pa će snimci po pravilu biti dovoljno oštri, a boje i ovde duboke ali prirodne. Čak ni ekspozicija u većini situacija neće biti preduga i moći će da se slika iz ruke.

Portreti su uz Xiaomi Master Portrait režim dali zanimljive razultate, ali uz izraženu obradu algoritmima koja će ponekada pružiti nerealan izgled svega.

Ultra široka kamera je u redu, ali zbog male rezolucije ne bih preporučio da je koristie osim kada morate, a i glavni objektiv pruža dosta širok kadar. Telephoto objektiv od 50mm pruža vrlo lep kadar zbog univerzalne žižne daljine a kvalitet snimaka koji daje je na visokom nivou i može da se uporedi sa glavnom kamerom. Čak i noću snimci će biti oštri, dinamičnih boja i vrlo vrlo atraktivni.

Selfie je bio u redu, ali uz više šuma kada ima manje svetla.

Takođe, uvek me fascinira brzina prepoznavanja i snimanja dokumenata na Xiaomi telefonima a tako je i ovde.

Najveće iznenađenje i to prijatno je bio kvalitet video snimaka i Xiaomi je jako napredovao poslednjih godina. Podržani su snimci do 4K sa 30 slika u sekundi. Preko dana im se malo šta može zameriti, a naravno omogućeno je i zumiranje tokom snimanja. Ipak, noćni video snimci su oduševili i kvalitet može u određenim situacijama da se nosi čak i sa iPhone modelima. U Movie režimu omogućeno je snimanje uz dodatne filmske efekte i format iako uz ograničene mogućnosti u odnosu na 14 Ultra.

Xiaomi je model 14T opremio MediaTek Dimensity 8300-Ultra čipsetom kao i 12 GB RAM i 512 GB memorije što je moćna konfiguracija.

Procesor je otprilike na nivou Snapdragon 8s Gen 3, što znači da mu snage neće nedostajati i da će svi osim baš hard-core gejmera dobiti više nego dovoljno brzine. Sve radi brzo, bez štucanja, čak i uz više naprednih aplikacija. Naravno instaliran je Android 14 uz Xyper OS koji je i dalje jedan od najbržih operativnih sistema a očekuje se uskoro i njegova nova verzija koja će nadamo se ispraviti poneke sitnice koje su ostale od prošle godine i Xiaomi tu i dalje donekle zaostaje za glavnim konkurentima iako je ta razlika sve manja.

Baterija je kapaciteta 5.000 mAh a podržano je punjenje do 67W, iako punjač ne stiže u kompletu. Baterija se odlično pokazala i lako je izdržala skoro puna dva dana, čak i uz ograničenje punjenja na 80 posto koje će povećati njenu dugovečnost.

Xiaomi je najavio i brojna unapređenja i funkcionalnosti po pitanju veštačke inteligencije. Tako telefon stiže sa Google Gemini asistentom, dok će podrška za Google Circle to search biti aktivirana sredinom oktobra. Pored toga Xiaomi je razvio brojna AI unapređenja za foto i video montažu ili prevođenje.

Xiaomi 14T do 6. oktobra 2024 je na akciji po sniženoj ceni od 59,999 RSD, sa popustom od 17,000 RSD, a uz telefon se dobija specijalna kutija sa dodacima. Regularna cena uređaja je 76,999 RSD.

bitsyu
Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.