Test: Huawei Watch GT 5 Pro – Sat koji će vas oduševiti

huawei-watch-gt-5-pro-sat
huawei-watch-gt-5-pro-sat

Huawei je u prva tri meseca ove godine bio na vodećoj poziciji po broju isporučenih nosivih uređaja širom sveta, prema IDC istraživanju. A kako i ne bi kada svakom novom serijom uređaja pomeraju granice. Sada je globalno predstavljena nova serija pametnih satova GT 5. Naziv je izveden iz Gran Turismo oznake za prestižne serije automobila, a paralela je jasna – Huawei GT serija donosi visoke performanse uz luksuzan dizajn, što je za sat itekako značajno.

Mi smo prethodnih nedelja testirali GT 5 Pro koji, koji sa titanijumskim finišom, velikim kućištem, ogromnim ekranom i metalnom narukvicom izgleda više kao klasičan švajcarski sat nekog prestižnog brenda, a ne kao još jedan pametan sat.

Prečnik kućišta je čak 46 milimetara, što znači da je sat baš velik, recimo na nivou nekog moćnog Breitlinga. Prednost toga je naravno veliki ekran, što olakšava pregled i pristup brojnim funkcijama sata. Ali, zbog veoma mudrog dizajna sat neće smetati na ruci čak ni tokom najžešćih treninga i pored poprilično velikih dimenzija. Takođe, atraktivno će izgledati u svim kombinacijama, od opuštene šetnje, hajkinga ili teretane, a bez problema će moći i da se nosi uz košulju u nekim svečanijim prilikama, recimo na nekoj finoj večeri. Huawei navodi da je sat urađen od legure titanijuma kvaliteta za avioindustriju a od istog materijala je urađena u narukvica. I to je odmah sasvim očigledno zato što je sat veoma lagan i zbog toga još prijatniji za nošenje. Legure titanijuma, pored toga što su lagane, su jače od čelika ali i otpornije na koroziju, što znači da će sat izdržati sve što možete da mu priredite, verovatno i ono što vi ne biste preživeli.

Sat je otporan na vodu i to uz IP69K sertifikat, što znači da će preživeti dubinu do 40 metara, a to ga čini savršenim za podvodne sportske aktivnosti pa čak i ronjenje. Trebalo bi napomenuti da je GT 5 Pro, pored verzije sa metalnom narukvicom dostupan i sa gumenom, koja će izgledati više sportski, više prilagođena za vodene sportove

Što se tiče karakteristika, uređajem dominira veliki AMOLED ekran fantastičnog prikaza boja, kontrasta i oštrine. Sat će bez greške uključivati ekran kada ga okrenete ga sebi, a naravno podržan je i always on režim, ali do maksimalnih 20 minuta. Sasvim izvesno je Huawei ovo ograničio kako bi se sačuvala autonomija baterije a ne zbog nekih tehničkih prepreka. Ekran je imao odličnu sliku, dovoljno svetlu i kontrastnu čak i uz direktno sunce.

Jedino što je smetalo je visoka reflektivnost pa se ponekada ponašao skoro kao ogledalo, ali i pored toga, nije bilo većih problema tokom korišćenja u najrazličitijim situacijama.
Sa desne strane sata su krunica i dodatni taster, koji pored ekrana osetljivog na dodir pristupanje svim funkcijama čine veoma lakim ali i super brzim.

Povlačenjem ekrana sa gornje strane dobijate pristup podešavanjima, pa na ovom ekranu možete da brzo uključite baterijsku lampu, režim za spavanje, alarm ili pingujete telefon ako niste sigurni gde se nalazi. Tu su i dodatna podešavanja u meniju settings.

Povlačenjem ekrana sa donje stane dobijate pristup porukama i notifikacijama dok levo i desno pristupate dodatnim vidžetima i te ekrane možete da prilagodite vašim potrebama. Po difoltu je sa leve strane ekran sa vremenskom prognozom i to je baš zgodno.
Krunicom se uvek vraćate na osnovni ekran ili dobijate pristup svim vidžetima, dok je donji taster prečica za početak sportske aktivnosti.

Od ostalih dodataka, koji se ne tiču zdravstvenih parametara moći ćete da vidite u kakvoj je fazi mesec, proverite atmosferski pritisak ili dobijete prikaz kompasa i naravno sve prilagodite ličnim preferencama.

Za korišćenje sata je potrebno da instalirate Huawei Health aplikaciju i ulogujete se posle čega će se telefon lako povezati uz pomoć barkoda. U okviru aplikacije možete da podešavate parametre uređaja, promenite cifer i naravno da pratite sve zdravstvene detalje kao i vaše aktivnosti tokom dana i dobićete pregršt podataka ali i sugestija.

Watch GT 5 PRo recimo ima ugrađene elektrode koje beleže kompletan EKG, a uz samo jedan pritisak tastera korisnici mogu da ga očitaju.

Huawei je među prvima prepoznao da sve više korisnika širom sveta vodi računa o zdravlju više nego ikada, odnosno svakodnevno i zato posebno ističe kvalitet njihovih senzora na nivou sertifikovovanih medicinskih uređaja što u kombinaciji sa novim Huawei TruSense sistemom integriše sva najnovija dostignuća kompanije u praćenju vitalnih znakova povezanih za opšte blagostanje korisnika. Huawei TruSense sistem tako donosi sasvim nov nivo digitalnog praćenja zdravlja i sportskih aktivnosti prateći više od 60 indikatora zdravlja i fitnesa, koji pokrivaju šest glavnih sistema ljudskog tela. Senzori prate rad srca, saturaciju kiseonikom, san, puls korisnika i podatke o autonomnom nervnom sistemu. Ovi podaci se unose u algoritam koji kreira procenu korisnikovog blagostanja i nivoa stresa, kako bi pomogao korisnicima da uživaju u prednostima zdravog tela i duha.

Naravno dobićete i redovna obaveštenja o broju pređenih koraka svakog dana, kao i podatke o tome kako ste proveli dan i da li ste bili dovoljno aktivni. Sat će vas i povremeno podsećati da biste mogli da unapredite neki aspekt aktivnosti.

I zaista sve deluje vrlo pouzdano i tokom ove dve nedelje testiranja mogu da kažem da je sat zaista davao tačne podatke i dobre sugestije.

Tako ćete već na prvom desnom ekranu moći da vidite koliko ste tokom dana prešli koraka, stajali i vežbali. Odmah dalje su i trenutni zdravstveni parametri a možete i da dobijete brzinske vežbe disanja za smanjivanje stresa.

Naravno preko telefona možete i da obavite pozive, a ugrađen zvučnik omogućava i recimo slušanje muzike. Reprodukacija je vrlo dobra i u nedostatku slušalica biće dovoljna za prvu pomoć, recimo tokom treninga.

Podignut je nivo praćenja i analize različitih sportskih aktivnosi pa ćete preko sata moći da čak i tokom vežbanja dobijete brojne podatke, baš prilagođene tom sportu i na vrlo visokom, odnosno profesionalnom nivou.

Tako recimo aplikacija za trčanje, pored zdravstvenih parametara, prikazuje vreme kontakta sa podlogom, vertikalne oscilacije, balans, što sve može da unapredi performanse ali i spreči eventualne povrede.

Sada je na satu moguće i prikazivanje kolor mape sa pozicijom što je sasvim zgodno za razne outdoor aktivnosti, a dodatno je unapređeno i GPS pozicioniranje, pre svega je potrebno da skinete mapu za offline režim.

I drugi sportovi su dobili unapređenu podršku pa će za biciklizam sat postati pravi računar za vožnju koji će čak i davati glasovne komande kako biste ostali na odabranoj ruti, bez skretanja pažnje sa vožnje. Značajna su unapređenja i za golfere, kao i ronioce, ali i druge sportove napolju ili unutra.

Huawei satovi imaju nenadmašne baterije i autonomiju i ni jedan drugi brend im nije ni blizu već neko vreme a tako je i sada. GT 5 Pro će raditi neverovatne dve nedelje sa jednim punjenjem uz normalno svakodnevno korišćenje. Za punjenje do sto posto potrebno je svega 60 minuta.

Na kraju dodajmo i da je Huawei obezbedio i pregršt novih i atraktivnih cifera, a da je sada omogućeno i uraditi print skrinovati ekran sata pritiskom na oba tastera, što može da bude korisno, ako recimo želite da sačuvate neki lični rekord u tom formatu i onda se hvalite svima.

Korišćenje sata je sasvim jednostavno, pa će se čak i oni korisnici koji nikada nisu imali pametni sat snaći već posle par minuta. Iako velik, sat na ruci se ne oseća i ne smeta, pre svega zbog laganog materijala od koga je napravljen, ali i veoma pametnog dizajna. Sat će vas diskretno podsećati na aktivnosti, a dnevni pregledi će biti dodatna motivacija.

Obaveštenja koja stižu na sat, kao i mogućnost da na njemu proverite poruke ili vremensku prognozu su učinili da se manje hvatate za telefon što je uvek pohvalno u ovo vreme i samo zbog toga bismo ga preporučili.

Inače, GT 5 serija pored ovog velikog modela podrazumeva i manji sat od 42 mm, a tu su i ženski modeli. Svi izgledaju vrlo atraktivno, a pored legura titanijuma Huawei je upotrebio i keramiku po uzoru na neke od najvećih imena u časovničarskoj industriji. Baterija koja je ubedljivo bez konkurencije, odličan ekran i zaista pregršt podataka o vašim aktivnostima, zdravstvenom stanju, stresu ili kvalitetu sna su karakteristike uz koje će vam Huawei GT 5 PRO pomoći da vodite kvalitetniji život, manje provodite vreme za ekranom a više baveći se sportom.

Cena sata u Srbiji je 64.999 dinara.

bitsyu