Test: Ray-Ban Meta pametne naočare

ray-ban-meta-pametne-nacare
ray-ban-meta-pametne-nacare

Nove Ray-Ban Meta naočare donose unapređen kvalitet kamere, bolji zvuk i podršku veštačke inteligencije. Ali, pre svega toga – izgledaju odlično. Kao stare dobre Ray-Ban, što i jesu. Samo ih nabacite na lice i dobićete atraktivan modni aksesoar, a uz to niko neće prepoznati da nosite pametne naočare. Odaju ih vrlo diskretna stakla sa prednje strane i nešto deblje ručice.

Ono što je vrlo dobro kod ovog modela kao naočara je zato što imaju foto senzitivna stakla koja će unutra i po mraku biti sasvim providna, a napolju na suncu skoro sasvim crna. A to znači da možete da ih nosite – u svim prilikama. A ako želite, možete i da im stavite stakla sa dioptrijom i to je vrlo zgodno, zato što dobijate moćan uređaj uvek pri ruci.

U ponudi su inače dva modela u dve veličine uz više boja pa će skoro svako pronaći nešto za sebe. A klasičan Ray-Ban dizajn ramova će svima stajati dobro. Naočare su otporne na prskanje vodom, pa im neće biti ništa od kiše ali se ne preporučuje plivanje sa njima.

Ali pored toga što su naočare, Ray-Ban Meta su i slušalice, kamera i lični asistent sa veštačkom inteligencijom.

Posle dizajna prva sledeća stvar koju ćete primetiti je zvuk, odnosno njegov kvalitet. Čim ih stavite čućete ih, a onda ćete ih skinuti da proverite gde su tu zvučnici. Pa ćete to ponovo uraditi i na kraju otkriti da se maleni zvučnici kriju u ručicama. I nije nam jasno kako su uspeli da u tako minijaturne dimenzije smeste tako dobre drajvere. Naravno, neke bolje slušalice će biti i glasnije i kvalitetnije ali ovo je više nego dovoljno da obavite telefonski poziv ili čak slušate muziku dok se šetate po gradu. Jedino kada je oko vas neka natprosečna buka, one neće biti dovoljno glasne. Za sve ostale situacije su više nego dovoljne. Takođe, bilo bi lepše da pružaju nešto više basa, ali i ovakav zvuk je više nego što bi iko mogao da očekuje od jednih naočara.

Zanimljivo je da se na slušalicama nalazi čak pet mikrofona koji su takođe radili fantastično pa će vas sagovornici čuti kristalno jasno, kao da držite telefon na uvetu. Takođe, mikrofoni su se odlično pokazali i kod snimanja video zapisa.

Ugrađena je kamera sa senzorom od 12 megapiksela i ultraširokim objektivom. Ono što je zanimljivo je da će sve fotografije i video snimci biti vertikalni, odnosno prilagođeni društvenim mrežama pre svega Instagramu i naravno gledanju na telefonima. Podržani su i video zapisi u HD formatu sa 30 slika u sekundi.

Kvalitet fotografija je sasvim solidan. Ne može naravno da se nosi sa flagship telefonima, ali je za društvene mreže više nego dovoljan. A činjenica da je samo potrebno da dodirnete naočare ili im kažete da zabeleže fotografiju je zapravo baš zgodna i velika je prednost što možete u svakom trenutku da snimite sve što poželite.

Oštrina fotografija nije najviša, ali su boje lepe i fotografije daju atraktivan utisak, izraženih boja, što je sve taman kako treba za društvene mreže.

Ni video snimci ne zaostaju i ovo je najzgodnija akciona kamera koju smo do sada videli. Stabilizacija nije baš najbolja a ima i pomalo duhova kod brzih pokreta ali ne zaboravimo da je najbolja kamera ona koja vam je uvek pri ruci, a Ray-Ban naočare će vam biti sve vreme pred očima.

Ograničenje za video snimke je jedan minut dužine a live prenosi mogu da traju i duže. Možete i sami da ograničite trajanje video zapisa i na recimo 15 ili 30 sekundi, pa nećete morati da zaustavljate snimanje što nije loša opcija.

Naočare su opremljene sa 32 GB memorije što je dovoljno za oko 500 fotografija i oko 50 snimaka, što je dovoljno dok ih ne prebacite na telefon uz pomoć prateće aplikacije. Kopiranje ume da potraje i par minuta, a svi snimci će se automatski naći u vašoj galeriji.

Instalacija Meta View aplikacije je sasvim jednostavna, baš kao i povezivanje sa naočarima. Tu je i pregršt tutorijala.

Inače, kada god snimite fotografiju ili video, mala LED dioda će zasvetleti da bi ljudi oko vas shvatili da ih snimate, što je zgodno rešenje, iako možda previše diskretno, odnosno čini nam se da mnogi neće shvatiti šta se dešava. Na osetljivim mestima, možete i da sasvim isključite naočare uz pomoć malog prekidača sa unutrašnje strane.

I na kraju, tu je i veštačka inteligencija kojoj se obraćate sa Hey Meta. Možete joj reći da snimi fotografije ili video, ali i da je pitate šta se nalazi ispred vas ili nešto treće.

Nije na nivou ChatGPT ali je dovoljno dobra za neke osnovne dileme, a može da bude i korisna prilikom putovanja kao personalni turistički vodič koji može i da prevede ono što kamera snima ili vas upozori na vremenski prognozu.

Što se tiče ručnih kontrola – sa desne strane su taster za snimanje sadržaja i touchpad kojim možete da pojačavete zvuk i kojim aktivirate glasovne komande.

Naočare pružaju 4 sati autonomije odnosno 36 sa dopunjavanjem iz futrole, koja inače izgleda baš kao – Ray-Ban futrola. Jedina razlika su nešto veće dimenzije i LED svetlo na kopči koje ukazuje na stanje baterije.

Subjektivan osećaj je bio odličan, naočare lepo stoje na licu i brzo ćete se navići na dodatne funkcionalnosti nadomak ruke.

Ray-Ban Meta su odlične kao naočare, sjajne kao slušalice i kamera i korisne kao AI asistent i siguran sam da će u godinama pred nama biti sve popularnije.

U Srbiji se mogu naći na oglasima. Pogledajte link za više informacija.

bitsyu