Test: Redmi Pad Pro – Visoka funkcionalnost povoljnog tableta

redmi-pad-pro-tablet
redmi-pad-pro-tablet

Xiaomi pored vrhunskih uređaja stvarno ume da napravi odlične proizvode po vrlo konkuretnoj ceni. Prošlogodišnji Redmi Pad je bio jedan od najboljih jeftinih tableta ikada, a novi Redmi Pad Pro donosi brojna unapređenja, poput boljeg i većeg ekrana, baterije i dizajna.

Redmi Pad Pro recenzija

Kućište je od aluminijuma, linije su svedene i minimalističke pa uređaj izgleda više luksuzno nego jeftino. Zanimljivo je da je Xiaomi zadržao 3.5mm ulaz za slušalice, što je uvek pohvalno, pogotovo u budžetskom sengmentu. Jedini detalj koji se ističe na kućištu su dva prstena segmenta kamere na poleđeni, od kojih je jedan namenjen za blic. Sve je estetski dobro uklopljeno. Tablet ima 571 gram, što nije malo, ali je masa dobro raspoređena pa čak i kod duže upotrebe nema problema sa držanjem u ruci. Ivice su lepo zaobljene i ništa ne bode i ne štrči pružajući ugodan osećaj.

Jedina stvar koju bismo ipak zamerili po pitanju dizajna jeste preveliki okvir oko ekrana, koji bi čak i u ovom segmentu trebalo da bude manji. Takođe, nije podržano otključavanje prstom pa ćete morati da koristite šifru ili prepoznavanje lica koje radi sasvim korektno i brzo, iako nije baš vrhunski izbor po pitanju bezbednosti.

Taster za uključivanje je na vrhu, oni za zvuk su sa desne strane a tu je i MicroSD slot kojim se može dodati još 1.5 terabajta memorije što može da bude korisno.

Što se tiče zvuka, tu su četiri zvučnika, po dva sa obe strane i oni će pružiti dobar zvuk – glasan, kristalno čist a čak i basevi su bili vrlo lepo definisani. Uređaj može da se koristi čak i za slušanje muzike u nedostatku nekih boljih zvučnika.

Sa prednje strane je veliki ekran dijagonale 12.1 inča i to IPS LCD panel. OLED je ipak rezervisan za skuplje modele. Rezolucija ekrana je 2560 x 1600 tačaka sa standardnim odnosom 16:10 uz podršku za Dolbi Vision. Gustina piksela je dovoljna da ne možete da ih vidite golim okom prilikom normalnog korišćenja. Staklo jee Gorilla Glass 3. Maksimalna osvetljenost nije prevelika i iznosi 600 nita, ali nije bilo problema sa korišćenjem čak ni napolju, ni prilikom gledanja mračnih scena u filmovima.

Verovatno najvažnija karakteristika ekrana je brzina osvežavanja od 120 Hz što prevazilazi budžetsku klasu, pa će se dobro snaći sa raznim multimedijalnim sadržajima. Ne zaboravite da ručno podesite ovaj parametar.

Xiaomi prikaz boja je tradicionalno među najrealnijima na tržištu i tako je i ovde, a ako želite da sve puca od kolorita, možete da uključite i Vivid režim.

Ekran je vrlo prijatan za korišćenje, ne zamara oči a uz Xiaomi režim čitanja sa monohromatskom paletom biće dobar i za čitanje knjiga.

Kamere su poprilično prosečne pa iako nisu oduševile nisu ni razočarale bar za ovaj tip uređaja. Selfie kamera ima 8 megapiksela, biće dovoljna za video pozive i to je sve. Ona pozadi ima istu rezoluciju i pružiće pristojne snimke na dnevnom svetlu, ali svakako je bolje koristiti kameru telefona.

Xiaomi je Redmi Pad Pro opremio Snapdragon 7s Gen 2 procesorom. Tu je 6GB RAM-a i 128 GB za skladištenje, što su sve karakteristike koje odgovaraju ovog segmentu. Ovo će biti dovoljno za standardno korišćenje, poput streamovanja, društvenih mreža ili pretraživanja interneta. Za multitasking, veoma zahtevne igre ili druge napredne zadatke ipak bi trebalo potrošiti nešto više novca da biste dobili sasvim fluidno iskustvo. Tako se u određenim situacijama može videti određeno kašnjenje u obavljanju zadataka.

Ugrađena je velika kapaciteta od 10.000 mAh koja je sigurno među boljima u ovom segmentu. I nećete moći da je potrošite za jedan dan, što ovaj model čini najizdržljivijim po pitanju autonomije u budžetskom segmentu. Podržano je punjenje od 33w i trebaće oko dva sata da se napuni do 100 posto.

Sve pokreće Android 14 i novi Hyper Os koji pruža vrlo brzo radno okružene uz visoku funkcionalnost. Sve radi stabilno, predvidivo i bez iznenađenja i ovo je jedan od prvih jeftinijih tableta sa aktuelnom verzijom Androida i novim HyperOS i to je za svaku pohvalu.

Redmi Pad Pro će dobiti dva ažuriranja operativnog ssitema i garantovane tri godine bezbednosnih zakrpa. To u praksi znači da će tablet dobiti Android 16 u nekom trenutku, što je dobro ali ne i odlično.

Ističemo brojne mogućnosti koje pruža HyperOs poput funkcije podeljenog ekrana i plutajućeg prozora koje su besprekorno funkcionisale. Čak i početnici će se lako snaći sa svim podešavanjima i opcijama.

Za ovu recenziju su nam stigla i dva dodatka koji mogu da se kupe u kompletu – futrola sa tastaturom kao i olovka.

Uparivanje kućišta preko Bluetooth-a je automatsko i samo treba da potvdite da želite da koristite ove dodatke.

Tastatura je vrlo prijatna za kucanje, iako su tasteri nešto manji. Imaju kratak hod ali nisu previše mekani i dopašće se iskusnijim korisnicima.

Redmi Smart Pen se kao i tastatura puni USB-C priključkom i pruža 4096 nivoa osetljivosti na pritisak. Lako ćete je koristiti za pisanje ili crtanje a prateći program za skiciranje je prilično jednostavan i koristan.

Olovka se ne pričvršćuje magnetnom za uređaj, što je šteta.

Uz tastaturu i olovku lako ćete slati mailove, pisati zabeleške ili crtati skice i ovaj uređaj. Sve radi kako treba, a čak i korisnici koji nisu imali priliku da koriste Xiaomi uređaje će se brzo snaći.

Povoljna cena i dobra funkcionalnost uz dodatnu opremu preporučuje ovaj tablet za svakodnevno korišćenje.

Cena u Srbiji je oko 280 evra za model sa 128GB memorije.

bitsyu